ByWencke Fotografie Kinderfotograaf
loveshoot

Het onderwerp van de foto zijn…

Oke dan.. dit is even een dingetje hoor, wat spannend! Kan ik dit wel? Ik sta altijd zo stom op foto’s… wat moet ik dan aan? En zal mijn partner, Ed, dit ook leuk vinden?
Opeens stond ik zelf voor de lens. Voor een loveshoot nog wel! Dus niet veilig achter de camera tips en instructies te geven, foto’s te maken van een leuk gezin of koppel, maar was ik, samen met mijn lief,  zelf het onderwerp voor op de foto. Ik ga nog niet zover dat ik mezelf een leidend voorwerp noem, spannend was het wel!
Hoe het begon
Vlak voor de corona crisis ben ik gestart met de opleiding Moment design Fotografie.
Iets wat ik al langer wilde, maar er nog niet van was gekomen. Lesdag 1 was al geweest, ik had ook al mogen oefenen met vrienden. Zo mocht ik al een loveshoot doen, een gezin vastleggen en heb ik ook 2 fotosessies gedaan met mijn dochters en hun beste vriendinnen (een BFF shoot, zoals ze het zelf noemen..) Ik had de smaak dus al helemaal te pakken!  Het is ook gewoonweg erg leuk om mensen via deze techniek op de foto vast te leggen. Niet echt poseren, maar gewoon lol maken, momenten creëren en echte connectie vastleggen! Super leuk om te creëren en de effecten voor je lens te zien gebeuren.
Eh.. Moment Design Fotografie?
Even in het kort: Moment Design is dé methode om op een ongedwongen, pure en oprechte manier de onderlinge band van mensen vast te leggen. Het benadrukt hoe mooi en waardevol het hebben van een relatie is. Of dat nu met je vader, moeder, kind, vriendin, geliefde of jezelf is. De puurheid en oprechtheid van de relatie wordt vastgelegd met professionele foto’s.

Moment Design draait niet om poseren. Maar ga je op ontdekkingstocht naar mooie herinneringen, belangrijke momenten en geliefde personen. Jij krijgt de ruimte om jezelf te laten zien aan de mensen waar je van houdt. Met een oprechte lach; Een echte verliefde blik; En soms met een echte traan. Al deze kostbare momenten worden voor je vastgelegd. Een waardevolle herinnering waaruit blijkt hoe bijzonder jouw relatie met die ander is.

Klinkt helemaal goed toch! Geen wonder dat ik zo een zin had om deze opleiding te doen en me vast te bijten in deze manier van het regisseren en vastleggen van  bijzondere momenten en connecties tussen mensen.

Die crisis die iedereen in zijn greep houdt…

Toen kwam de crisis, deze gekke tijd waar we met zijn allen in zitten en het beste van moeten maken. Bij elkaar komen kon opeens niet meer, afstand houden.. Veel fotografen moesten hun werk neerleggen, zonder goede reden naar buiten zat er voorlopig niet meer in. Een fotoshoot is niet noodzakelijk, hoe leuk ze ook zijn. Deze werden uitgesteld en zo werden ook de opleidingsdagen vooruitgeschoven. Eerst een paar weken, maar dat werd al snel langer. Afijn, daar weten jullie zelf alles van…

Gelukkig kwam Yvonne, mijn moment design fotografie juf, motivator en ondersteuner, een schat van een mens, met het idee om de groepslessen om te zetten in individuele lessen. Dan kon in ieder geval de theorie verder doorgenomen worden. Ook een heel belangrijk onderdeel van de opleiding uiteraard.. Het uitnodigen van een koppel werd bemoeilijkt in verband met het verbod op samenscholing. Het idee om niet met Yvonne mee te kijken hoe ze een sessie uitvoert, het koppel de opdrachten en spelletjes geeft, maar een fotosessie mee te maken kwam vanzelf in me naar boven drijven.  Dat loste gelijk het probleem van samenscholing op, de opleiding kon worden voortgezet en mocht ik, als kers op de taart, zelf op de foto.

Yay we gaan dit doen! Hoe bereiden we ons voor?

Maar was dat wel echt zo? Op het moment dat we ja hadden gezegd op dit idee kwam ook de spanning bovendrijven… Zelf op de foto? Hoe dan?? Wat moet ik aan.. mijn haar zit nooit.. en bovendien ben ik verre van fotogeniek… wil ik dit wel?? Kán ik dit wel? Het was een bijzondere gewaarwording. Hoe gewoon is het om mensen voor mijn camera te hebben, ze op hun gemak te spelen en ze voor te bereiden op een fotoshoot, stond ik op eens aan de andere kant en was ik diegene die op haar gemak gesteld moest worden.

Een goede voorbereiding is het halve werk toch! Zo gezegd zo gedaan… Eerst het kiezen van een mooie locatie waar je, je prettig voelt. Bij ons werd dit het strand en de duinen bij Egmond. Ed en ik zijn dol op het strand, dus dat komt helemaal goed. Kleding kan je ook vooraf bedenken en nog voor gaan shoppen. (I’m in, shoppen is altijd goed). Door je kleding qua kleuren op elkaar af te stemmen vult het de foto en dus het eindresultaat prachtig aan. Ik koos voor een rok, aangezien er bij het strand altijd wel een briesje staat, leek me een wapperende stof een mooie aanvulling op de foto’s. Verder een kleur top, waarvan ik weet dat deze me mooi staat. Het helpt enorm als je, je lekker voelt in de kleding die je uitkiest voor een fotoreportage. Een zorg minder en je kan je dan veel beter ontspannen. Echt hoor! Ed draagt graag een spijkerboek en toffe schoenen, check.. gaan we voor shoppen 😉

Voorpret!

Naast de locatie en je looks, zit er bij een fotosessie van Moment Design, nog meer voorpret. We mochten een vragenlijst invullen over elkaar, hoe we elkaar ontmoet hebben, wat voor leuke, gekke avonturen we samen beleefd hebben, vakanties, wat het lievelingsliedje is van de ander en wat we juist zo bijzonder vinden aan elkaar. Het was heerlijk om dit te mogen doen… Een echte trip langs memory lane <3, terug zwijmelen naar tijden die geweest zijn en plannen maken voor de toekomst. De vragenlijsten vulden we onafhankelijk van elkaar in en stuurde we terug naar Yvonne. Op deze manier kon zij zich ook goed voorbereiden op de shoot.

Shoottime…

Na een heerlijke middag opleiding en een gezellig hapje te hebben gegeten, kwam het gouden uur steeds dichterbij. Na een verkleed- en optut sessie gingen we richting de duinen. Yvonne vertelde ons hoe ze te werk zou gaan en we gingen van start. In het begin, bij het maken van de eerste foto’s was het even onwennig, dit was echter zo verdwenen. Yvonne liet ons staan, lopen, zitten, andersom van elkaar zitten, rennen, dansen en weer zitten. Steeds met een andere vraag, spelletje of een opdracht.  Door de vragen die ze aan ons stelde kwamen Ed en ik steeds weer in gesprek. Over toen we ons voor het eerst hadden ontmoet, waar we toen waren, wat we aanhadden en wat we vonden van elkaar… Wat onze grootse blunder was, wat is ons lied en wat was ons grootste avontuur?

Yvonne nam alle tijd, draaide om ons heen en nam foto’s vanuit elke hoek. Ze creëerde momenten tussen ons waarin we blij waren, hardop moesten lachen of even moesten slikken of een traan wegvegen..  De hele fotoshoot lang, voelde ik mijn liefde voor Ed groeien en ons nader tot elkaar komen

“ Gewoon” door het bewust samen tijd door te brengen, een echt gesprek te voeren en te mijmeren over vroeger..’ Het grote geluk is dat we er ook nog foto’s van hebben! En wat voor foto’s!!Na een hele poos in de duinen foto’s te hebben gemaakt, zijn we doorgelopen naar het strand. Daar hebben we in  de branding, met onze blote voeten in de (koude) zee ook nog een heleboel foto’s gemaakt. Al rennend, lopend en staand in de zee.

De afsluiting van de shoot vond plaats in het mulle zand onderaan de duin. Daar creëerde Yvonne nog een kostbaar moment tussen ons… ik krijg het er weer warm van als ik er aan terug denk.

Een heel fijn gevoel van binnen…

Het mooie is dat ik dat nu bij elke foto heb die ik terug zie.. ik krijg er een warm, prettig gevoel van in mijn onderbuik. De foto’s zijn prachtig geworden en het was een heerlijke ervaring.  Het gevoel dat ik krijg van de foto’s als ik ze zie is een kostbaar geschenk. Dit alles door een net andere aanpak bij het maken van de foto’s. De moment design techniek is echt een geweldige aanvulling. Je krijgt er een ander soort foto’s van, waar de onderlinge liefde vanaf spat. Juist dat is hetgene wat ik zo prachtig vind.

En weet je wat nu zo mooi is? Nu ik zelf (bijna) een Moment Design fotograaf ben, mag ik dit ook doen voor jou! Door de opleiding en zeker ook door deze mooie ervaring, kan ik dit goed toepassen in de beelden die ik maak voor jou. Het levert ontzettend mooie beelden op en je hebt een heerlijke tijd. Je hoeft niet te poseren, je mag  lekker jezelf zijn, zodat je op je mooist op de foto vastgelegd zal worden.  Wie wil dit nu niet?

De Moment Design techniek kan toegepast worden bij een loveshoot, zoals Ed en ik samen hadden, maar dit wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld een zwangerschapsreportage, een gezinsfotosessie en familiereportage. En niet te vergeten.. de BFF fotoshoot!

Wat denk je ervan? Gaan we op pad samen?

Liefs Wencke

1 gedachte over “Het onderwerp van de foto zijn…”

  1. Wat heb je dat geweldig omschreven Wencke!
    Een fantastische herinnering aan een gedenkwaardige avond. Ik denk er met heel veel plezier aan terug! ❤️💋

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven

Stuur een bericht