ByWencke Fotografie
album

Waarom is een fotograaf zo “duur”?

En is dat wel zo? Is een fotograaf echt zo duur? Wat vind jij van dit vraagstuk?  Ik ben oprecht heel benieuwd naar jouw mening!
Natuurlijk is het heel normaal dat er prijsverschillen zijn tussen verschillende fotografen. Er zijn fotografen met jarenlange ervaring en een goed CV en opleiding.  De fotograaf die het voor niets doet of voor weinig kan de markt voor voor andere fotografen wel lastig maken, want daardoor is of lijkt de professionele fotograaf “duur”.
 
 

Hoe komt deze prijs dan tot stand?

De apparatuur
Een professionele camera is goed aan de prijs en we er ook graag twee bij ons. Zodat we er altijd eentje  als back up te hebben. Je weet immers maar nooit en met een kapotte camera bij de shoot (of erger nog bruiloft staan) is geen optie toch? Daarbij komen dan ook nog de (extra) objectieven, materialen en investeringen bij.
Helaas is de levensduur van een camera niet oneindig en worden zijn ze binnen 2-3 jaar alweer aan vervanging toe. (Iets wat we stiekem niet zo heel erg vinden, want een nieuwe camera uitzoeken is dan wel weer heel erg leuk!)

Materiaal

Naast een camera heeft een fotograaf nog veel meer materiaal nodig om jouw shoot zo leuk mogelijk te maken. Hardware voor in de studio (zoals lampen, softboxen en leuke achtergronden), maar ook kleiner materiaal als krukjes/ stoeltjes,  wraps, dekens, plaids, knuffeltjes, kratjes en mandjes en ook de versiering, ballonen en accessoires voor bij de cakesmash fotoshoot. Oh ja en ook een badje, sop en schoonmaakspullen.  Zeker bij een newborn fotoreportage zijn heel veel verschillende (leuke) spullen nodig. Zowel voor de veiligheid te kunnen waarborgen voor de pasgeboren baby, als alle leuke materialen die bij de shoot horen. Zelf  kan ik  heerlijk wegzwijmelen bij al die leuke producten, verschillende zachte stofjes, pakjes, mutsjes en haarbandjes. Zo schattig!

Vervoer; we rijden altijd van hot naar her, vooral naar de fotolocaties en weer terug.  Hierdoor komen we ook op de meest mooie en romantische bestemmingen. Ook mijn eigen woonplaats verrast me steeds weer met zijn bijzondere plekjes.

Een fijne auto is hiervoor handig, eentje die lekker zuinig rijdt en waar een hoop spullen in passen 😉

Computer, software & telefoon
Zowel voor de shoot als na de shoot zitten we vele uurtjes achter de computer. Voor het beantwoorden van telefoontjes, appjes, emails of we zijn aan het editten.  Een computer of laptop is nodig met het juiste, gekalibreerde beeldscherm en vermogen om met programma’s als Lightroom & photoshop te kunnen werken. Niets zo frustrerend als een trage computer nietwaar?!
Alle foto’s moeten worden uitgezocht en worden bewerkt. Een uur shooten betekend  ook een een uur aan fotobewerking. Gelukkig we worden we door al die uurtjes achter photoshop steeds handiger en leren we elke keer weer handige trucjes bij!

Voor het maken van het album heb ik tegenwoordig ook een nieuw software programma, werkt superhandig en werkt ook lekker snel. Dat is me het abonnement wel waard.

Studioruimte Een groot aantal fotografen heeft een eigen studio en / of een eigen kantoorruimte. Gelukkig is mijn studio aan huis, maar ook die hou ik graag schoon en warm.

Training/ scholing/ workshops
We blijven ons ontwikkelen. In een tijd vol veranderingen op digitaal gebied en fotografie. Er is is nog zoveel te leren! Dat is ook nog eens heel erg leuk! Ik doe het liefst elk jaar een leuke workshop of opleiding. Dit jaar heb ik de opleiding tot Moment Design Fotograaf gedaan, dat was echt heel erg tof. Deze techniek pas ik inmiddels toe in elke fotosessie die ik doe.
Marketing
Om de website up-to-date te houden, goed te laten scoren en zichtbaar te maken in Google is heel wat geld en tijd (en moeite) nodig. Tevens heel veel geduld… ik moet menigmaal tot 10 tellen bij het doen van deze klussen.. niet mijn favoriete bezigheid zeg maar…

Er gaat ook vrij veel tijd zitten in Facebook, Instagram (is dan wel weer leuk) en om te bloggen (zoals deze blog!). Daarnaast ben ik ook regelmatig bezig met het maken/ ontwerpen van visitekaartjes, stickers, cadeaubonnen, informatiefolders & flyers.

Accountant/ boekhouder & verzekeringen
Nog zoiets leuks…  Dit hoef ik vast niet uit te leggen.. Het is fijn dat het er is en er mensen zijn die hier verstand van hebben. Dan hoef ik me daar niet teveel mee bezig te houden ;-).

Administratie 
Dit doe ik dan weer wel, het hoort er ook echt wel bij. Het maken van facturen en offertes. Het bijhouden van de inkomsten en uitgaven. Het geeft je dan ook weer veel overzichten en doelen die je voor jezelf kan maken. Het is fijn als de balans elke maand weer klopt.

Brood op de plank 

Dat wil iedereen toch? Onderaan de streep iets overhouden voor jezelf en je gezin. Gelukkig heb ik een fijne baan en stop ik er graag mijn energie in.Last but not least…

De waarde van een mooie foto… 

We voelen hoe waardevol en dierbaar foto’s kunnen zijn. Helemaal in de tijd, want de tijd die vliegt. Kinderen groeien razend snel op,  de tijd veranderd en de mensen om je heen veranderen mee. Geliefden worden niet alleen wijzer, maar ook ouder. Bijzondere momenten zijn het waard om vastgelegd te worden, de groei van je kind, een bruiloft, de liefde, een verjaardag en ga zo maar door…  Deze momenten wil je toch vasthouden en je kunnen blijven herinneren?

Na het overlijden van dierbaren, veranderd de waarde van een foto nog meer. Waar een foto’s  in eerste instantie een weergave van een moment of gebeurtenis zijn, worden ze na verlies, een kostbare herinnering. Een foto kantelt van een gewone afbeelding naar een dierbaar bezit.

Alles bij elkaar een flinke optelsom. Zowel in kosten als in tijd, dat in 1 fotosessie gaat zitten. Dit hele verhaal geeft je misschien wat meer inzicht in dat wat de fotograaf “duur” maakt en dat de kosten niet allen zitten in alleen de fotosessie zelf.

Het is het waard! 
Mij is het alle tijd, moeite en kosten allemaal waard. Ik vind het erg leuk om met je op pad te gaan (of in de studio in te gaan) en mooie foto’s te maken van jou en je dierbaren. Ik ben dol op mijn baan en neem altijd alle tijd en ruimte voor je en zal me nooit haasten tijdens een fotosessie. Vooraf sta ik je graag te woord en ook na de shoot de shoot bedenk ik graag met jou wat je allemaal kan met die mooie foto’s. Wordt het een mooi album of gaan we voor een mooie afdruk voor aan de muur? 

Mijn missie is jou, een fijne ervaring en een tastbare herinnering, in de vorm van een mooi product, te bezorgen. Iets waar je nog jarenlang plezier van zult hebben. 

Liefs Wencke
 

Familiefotoshoot ByWencke Fotografie
Scroll naar boven